Sinds eind oktober 2020 heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. De hasj en wiet die vervuild bleken te zijn met MDMB-4en-PINACA waren afkomstig uit coffeeshops én van straatdealers verspreid over Nederland. Na gebruik van deze stof kunnen al snel ernstige bijwerkingen optreden. Dit kan bij hoge doseringen levensgevaarlijk zijn.
Effecten en risico’s
De vervuilde monsters verschillen qua uiterlijk niet of nauwelijks van niet vervuilde hasj of wiet. De effecten van MDMB-4en-PINACA (synthetische cannabinoïden) zijn echter veel sterker dan die van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. Zo kunnen na gebruik van zeer kleine hoeveelheden al evenwichtsstoornissen, angst, paranoia, hallucinaties en hartritmestoornissen optreden. Dit kan ook uitmonden in snel verlies van bewustzijn, of juist in agitatie, gewelddadig en/of psychotisch gedrag. Ook zijn er in de afgelopen jaren in andere landen verschillende sterfgevallen gemeld die met MDMB-4en-PINACA waren geassocieerd.
Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniekgerelateerde klachten.
Wat is het advies aan gebruikers?
Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig met het gebruik van hasj en wiet. Neem minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld één trekje van een joint, en wacht dan een minuut of 10. Indien je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp.
Laat achteraf het monster testen bij het DIMS. Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert appdownloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.
Wat zijn synthetische cannabinoïden? | DRUGSinfo.nl