Als je vader of moeder psychische- of verslavingsproblemen heeft, merk jij daar ook iets van. Het is thuis dan soms niet leuk. Met wie kun jij daarover praten? Het kan met andere jongeren van jouw leeftijd in de jongerengroep. Want praten helpt.

Jij bent niet de enige!

WELKOM OP DE PAGINA VAN KOPP/KOV

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psyschische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin.

Hoe gaat het met jou?

Als jouw vader of moeder erg in de war is, verdrietig, of snel boos wordt, kun jij daar vragen over hebben. Je weet misschien niet wat er precies aan de hand is, maar je merkt dat het thuis anders is dan bij vrienden. Misschien vind je het moeilijk hierover te praten. Het is ook niet makkelijk uit te leggen wat dat is: psychisch ziek of verslaafd zijn.

Hoe gaat het met Wendy (14)

Wendy zit op het vmbo. Ze heeft een broertje van acht jaar. Na school gaat ze het liefst met haar vriendin Merel mee naar huis. Daar is het gezellig en Merels moeder is ook erg aardig. Wendy’s moeder is altijd een beetje vreemd, vindt Wendy. De ene keer is ze erg chagrijnig en wordt ze boos om niets. Ook als Wendy een vriendin mee naar huis neemt. Ze schaamt zich dan ontzettend voor haar moeder. Op een ander moment is ze weer overdreven aardig of ligt ze in bed en komt ze er niet eens even uit als er bezoek is. Haar vader heeft het erg druk met zijn werk en is meestal heel laat thuis. Ze moet vaak voor haar broertje zorgen, en daar heeft ze ook niet altijd zin in. Als haar moeder niet voor de boodschappen kan zorgen, moet Wendy dat doen. Zo blijft er ook niet veel tijd over voor haar huiswerk. Op school heeft haar mentor wel eens gevraagd hoe het thuis gaat; ze durfde er toen niets over te zeggen, want ze was bang te gaan huilen. Ze heeft maar een smoes verzonnen; ze vertelde dat haar moeder geopereerd was, en dat ze daarom weinig tijd had voor haar huiswerk. Met haar vriendin Merel praat ze er ook niet over: die heeft immers wel aardige ouders. Wendy is bang dat Merel haar zal uitlachen en dan is ze misschien haar beste vriendin kwijt. Ze merkt wel dat ze er met iemand over wil praten. Maar met wie?

Waarom een jongerengroep?

Als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, merk jij daar ook wat van. Je piekert er misschien wel over en vraagt jezelf af of het door jou komt dat het thuis allemaal niet zo goed gaat. Natuurlijk is dat niet zo. Als je jezelf rot voelt over wat er thuis aan de hand is, dan kan praten helpen. Voor jou en andere jongeren die en vader en/of moeder hebben met psychische en/of verslavingsproblemen bestaat de jongerengroep. Deze groep is voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar.

Hoe gaat het met Joep (15)

Joep zit op de havo en kan goed sporten. Hij heeft twee oudere zussen die studeren en op kamers wonen. Joep is een vrolijke jongen die graag grapjes maakt en een heleboel vrienden heeft. Joeps vader is sinds kort weer opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Er zijn thuis al heel lang problemen en de laatste maanden was het weer heel erg. Volgens de huisarts, die aan de kinderen wat heeft uitgelegd, is zijn vader manisch-depressief. Soms is hij zo somber dat hij niets meer ziet zitten, de hele dag op bed ligt en niet praat. Er hangt dan een rotsfeer in huis. Joep tennist dan meestal elke avond. Maar zijn vader kan ook erg vrolijk zijn; hij wil dan allerlei dingen gaan doen. Ook samen met Joep en dat is heel gezellig. Hij neemt dan echter geen medicijnen. Uiteindelijk wordt hij zo druk dat er niet meer met hem te praten valt en opgenomen moet worden. De laatste keer kwam de ambulance Joeps vader ophalen en heeft hij de hele buurt bij elkaar geschreeuwd. Joep schaamde zich rot. Daarom praat hij er ook niet over met zijn vrienden. Zijn moeder wil wel met hem praten, maar de laatste tijd lukt hem dat niet meer. Hij maakt zich namelijk ook heel veel zorgen over zichzelf; hij is  bang dat hij hetzelfde heeft als zijn vader. Hij is zelf toch ook zo vrolijk? Joep piekert er zo over dat hij er verdrietig van word. Dan sluit hij zich het liefst op op zijn kamer, met zijn computer en zijn muziek.

Wat doen we in de groep?

We praten met elkaar over thuis, het gezin waarin je opgroeit en de problemen van je vader en/of moeder. Ook praten we maken krijgt, de mensen bij wie je terecht kan voor steun en hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. Praten is vaak moeilijk, omdat je jezelf schaamt of misschien schuldig voelt en denkt dat het aan jou ligt. Alle  jongeren in de groep zitten in een vergelijkbare situatie, en dat praat makkelijker. Zij snappen wat je meemaakt en vinden dat niet raar.

Wat leer je?

Er wordt informatie gegeven, je leert om te gaan met jouw situatie en er worden gastsprekers uitgenodigd zoals een arts die je jouw vragen kunt stellen. Na afloop van de bijeenkomsten heb je meer inzicht in de problemen van je ouder(s) en heb je geleerd hier beter mee om te gaan.

wanneer

– groep 8 t/m 12 jaar: start oktober 2024
– groep 13 t/m 18 jaar: start oktober 2024

Vlissingen (i.s.m. buurtteam Vlissingen)
– groep 8 t/m 12 jaar: start 30-05-2024 (trainingsdata: 30-5/ 6-6/ 13-6/ 20-6/ 27-6/ 4-7/ 11-7)
– groep 12 t/m 18 jaar: start 29-05-2024 (trainingsdata: 29-5/ 5-6/ 12-6/ 19-6/ 26-6/ 3-7 / 10-7)
Locatie: Archipelschool ‘De Omnibus’, Slangenburg 3 te Vlissingen.

meer informatie of aanmelden

Je mag jezelf aanmelden vanaf zestien jaar. Wanneer je jonger bent dan zestien jaar dan hebben we ook toestemming van je ouder(s)/verzorger(s) nodig. Voor meer informatie over KOPP/KOV kun je contact opnemen met één van de preventiewerkers via het telefoonnummer 0113 26 71 43 of het mailadres info@emergispreventie.nl

Direct aanmelden kan via onderstaande aanmeldformulier.

Ik wil mij aanmelden voor deze training.