HOE HOUDEN WE HET LEUK?

Eén van de thema’s die voor jongeren actueel is, naast verslavende middelen, is ‘het’ internet in de ruimste zin van het woord. Het internet zorgt ervoor dat we ongelimiteerd toegang hebben tot kennis, kunde en ook tot elkaar. De relatie tussen mensen kan geïntensiveerd worden door het contact wat snel, en vaak gratis, mogelijk is. Waar we ons ook bevinden in de wereld.

Het heeft echter ook een keerzijde; door o.a. Social Media, WhatsApp groepen, is er ook veel misbruik. Dit uit zich in het onder andere ‘cyberpesten’; van het verbannen worden in een chat groep tot en met sexting. Het internet is het 4e leefdomein geworden voor vele jongeren. Met alle voors- en tegens waar we ons als volwassenen steeds meer bewust van gaan worden.

Kwetsbaar Online is opgericht om kennis te delen omtrent Media wijsheid, de slogan ‘hoe houden we het leuk’ is dan ook van toepassing voor kinderen & jongeren, ouders, leerkrachten en ook hulpverleners. Deze kennis delen wij op de volgende wijzes:

  • Gastlessen op scholen voor kinderen & jongeren
  • Lezingen voor ouders
  • Workshops voor leerkrachten
  • Workshops voor hulpverleners
  • Antwoord/advies op maat (persoonlijk)

cyberpesten

Cyberpesten is een vorm van pesten die plaatsvindt via digitale kanalen, zoals sociale media, e-mail en sms. Het kan vele vormen aannemen, zoals het verspreiden van geruchten, beledigende berichten en foto’s, en het doelbewust uitsluiten van anderen online. Cyberpesten kan zeer schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van slachtoffers, en kan leiden tot gevoelens van angst, depressie en zelfs suïcidale gedachten.

sexting

Sexting is het delen van seksueel getinte foto’s of berichten via telefoon of internet.
Hoewel sexting soms wordt gezien als onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren, is het belangrijk om te onthouden dat dit gedrag wel risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om jongeren te leren hoe ze verantwoordelijk kunnen omgaan met seksualiteit en technologie.

Een van de grootste gevaren van sexting is de risico op verspreiding van de gedeelde afbeeldingen. Eenmaal verzonden, kunnen deze beelden niet meer teruggehaald worden en kunnen ze op internet terechtkomen waar ze door iedereen bekeken kunnen worden. Dit kan leiden tot vernedering en cyberpesten, en kan ook invloed hebben op toekomstige werk- en opleidingsmogelijkheden.

Sommige jongeren kunnen zich onder druk gezet voelen om deel te nemen aan sexting, bijvoorbeeld door een partner of vrienden. Het is belangrijk dat jongeren leren om nee te zeggen tegen verzoeken om seksueel getinte berichten of afbeeldingen te delen als ze zich daar niet prettig bij voelen.

Sexting ook juridische gevolgen hebben, vooral als de afbeeldingen van minderjarigen zijn. Het delen van seksueel expliciete beelden van minderjarigen wordt beschouwd als kinderporno en kan leiden tot vervolging door de politie.

Ook kan sexting leiden tot verstoringen in de sociale en emotionele ontwikkeling van jongeren. Het kan bijdragen aan een gebrek aan respect voor zichzelf en anderen, en kan leiden tot een veranderde houding ten opzichte van seksualiteit.

Het is belangrijk om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van sexting en hen te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Dit betekent onder meer dat ze leren om zichzelf te weerhouden van het delen van persoonlijke beelden en dat ze leren om nee te zeggen tegen het verzoek om beelden te delen. Ouders, leraren en andere volwassenen kunnen hierbij helpen door open en eerlijke gesprekken te voeren en jongeren te leren hoe ze verantwoorde keuzes kunnen maken.

Grooming

Online grooming is het proces waarbij een volwassene contact legt met een kind met als doel het kind seksueel te misbruiken. Dit kan plaatsvinden via verschillende online kanalen, zoals sociale media, chatrooms en online gaming platforms. Groomers kunnen zich voordoen als een leeftijdsgenootje en proberen het vertrouwen van het kind te winnen, vaak door complimenten te geven en het kind cadeaus of geld aan te bieden. Dit kan uiteindelijk leiden tot seksueel misbruik, uitbuiting en/of chantage.

SCHERM- EN GAMEVERSLAVING

Scherm- en gameverslaving zijn twee veelvoorkomende vormen van verslaving die zich voordoen in de moderne digitale wereld. Schermverslaving kan zich manifesteren in een obsessie met het kijken naar televisie, films, of sociale media op smartphones, terwijl gameverslaving zich richt op het excessief spelen van videogames.

Scherm- en gameverslaving kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van mensen, omdat het kan leiden tot sociaal isolement, verminderde prestaties op school of werk, en fysieke gezondheidsproblemen zoals oogproblemen en slaapstoornissen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van digitale apparaten en andere activiteiten zoals sporten, sociale interactie en hobby’s om de negatieve effecten van scherm- en gameverslaving te voorkomen.