wat is gamen?

Gamen is het spelen van digitale spellen op een elektronisch apparaat zoals een computer, smartphone of console. Gamen is interactief; de speler reageert op het apparaat en andersom. Bijvoorbeeld; als speler reageer je op een gebeurtenis, je gaat bijvoorbeeld een duel aan tegen het apparaat. Het apparaat geeft jou een beloning of straf, afhankelijk of je wint of niet. Je krijgt bijvoorbeeld punten als je wint, en je bent een leven kwijt als je verliest.

wat doet gamen met je?

Gamen is vaak op een leuke manier spannend en opwekkend. Hoe komt dit nou eigenlijk? Games zijn slim ingericht door de maker. Ze willen natuurlijk dat de speler het spel leuk vindt en het blijft spelen. Games zijn daarom zo gemaakt dat je als speler controle hebt over wat er gebeurd; bijvoorbeeld waar je heen loopt, wat je gaat bouwen, welke avatar je kiest en tegen wie je wilt strijden. Je maakt dus eigenlijk jouw eigen verhaal. En dat voelt lekker. Ook zit een game vol met beloningen. Als je taken haalt of een duel wint krijg je een beloning in de vorm van punten, materialen (denk aan een nieuwe outfit voor je avatar), extra levens of een nieuw level. Je werkt ergens naartoe en je wordt onderweg steeds beloond. Ook dat voelt lekker! Tot slot hebben veel games tegenwoordig een belangrijk sociaal aspect; je hoort ergens bij, je hebt contact met andere gamers, je kan chatten en samenwerken. Er is dus verbinding met anderen. En je raadt het al; ook dat voelt lekker!

is gamen verslavend?

De meeste mensen spelen games omdat ze dat gewoon leuk vinden. Ook als dat dagelijks gebeurd, hoeft dat niet persé een probleem te zijn. Wel kán je aan gamen verslaafd raken. Vaak zorgt dit dan voor problemen. Zelfs als je wilt stoppen, lukt dat niet.

hoe herken je een gameverslaving?

Als je verslaafd raakt aan gamen, lukt het je slecht of helemaal niet om te stoppen met gamen. Het is dan ook eigenlijk niet leuk meer, het voelt namelijk meer als ‘moeten’ dan als ‘willen’. Vaak ontstaan er allerlei andere problemen. Zoals ruzie met je ouders of vrienden omdat je zoveel gamet. Het kan ook zijn dat je bepaalde dingen verwaarloost omdat je zoveel tijd kwijt bent aan gamen. Bijvoorbeeld je school, werk of je vriendschappen. Ook kan het zijn dat je tot diep in de nacht gamet en je daardoor slaaptekort hebt.

oorzaken gameverslaving

Zoals bij elke verslaving, is er geen kant-en-klare reden voor het ontstaan ervan. Er spelen diverse factoren en omstandigheden een rol. Bij gameverslaving blijkt wel dat het vaak ontstaat omdat diegene wilt ‘vluchten’ van iets. Vaak zijn dit persoonlijke problemen. Je voelt je rot, bijvoorbeeld omdat je gepest wordt of omdat je ouders ruzie hebben. Of omdat je het gevoel hebt dat je nergens bij hoort. Zoals hierboven uitgelegd, worden games zo gemaakt dat je jezelf als speler vrij en verbonden voelt. Ook krijgt je veel beloningen, waardoor jij jezelf lekker voelt. Dit is natuurlijk een welkome afleiding, vooral als je jezelf eigenlijk rot voelt! Wel maakt dit, dat de kans bestaat dat je verslaafd raakt aan gamen.

symptomen van gameverslaving

Bij gamen is er een verschil tussen problematisch gamen en een gameverslaving. Zij hebben eigenlijk dezelfde kenmerken en symptomen. Alleen bij problematisch gamen is dit allemaal in lichte mate. Bij een gameverslaving is dit in ernstige mate. Voor gameverslaving bestaat een officiële diagnose die psychiaters kunnen geven aan mensen. Dit staat beschreven in de DSM, een groot handboek voor psychiaters waarin alle diagnoses staan. Volgens dit boek heb je een gameverslaving als je binnen één jaar tijd last hebt van vijf of meer van onderstaande symptomen:

  1. Je hebt verschillende keren geprobeerd om te stoppen of minderen met gamen, maar dit is niet gelukt.
  2. Je bent héél veel met gamen bezig, ofwel geobsedeerd. Dus ook als je niet aan het gamen bent.
  3. Als je probeert minder of helemaal niet meer te gamen word je geïrriteerd, verdrietig of angstig.
  4. Ondanks dat mensen je steeds waarschuwen over het gamen, blijf je het doen. Je ontkent dat je een probleem hebt en vindt dat het allemaal wel meevalt.
  5. Je gaat steeds meer tijd stoppen in het gamen.
  6. Je liegt tegen anderen (bv. ouders, vrienden, leraren) over hoeveel je gamet.
  7. Je doet steeds minder dingen die je eerst ook leuk vond om te doen, denk aan andere hobby’s (of sport, TV kijken, met vrienden afspreken).
  8. Je bent door het gamen dingen kwijtgeraakt of je hebt dingen in gevaar gebracht zoals je school, je werk, je relatie of je vrienden.
  9. Je gaat vaak gamen als je jezelf rot voelt (bijvoorbeeld als je somber bent, of gespannen, of je zorgen maakt).

risico’s gamen

Laten we wel gezegd hebben; gamen kan leuk en nuttig zijn. Je bent in contact met anderen en sommige games zijn educatief ingericht; dit betekent dat je er iets van kunt leren. Toch kent gamen ook risico’s. Deze ontstaan vooral wanneer er sprake is van problematisch gamen.

Risico’s kunnen zijn:

  • Problemen met tijd gezond indelen. Het kan zijn dat door het gamen, je minder tijd besteedt aan andere hobby’s en/of activiteiten. Die kan je dan verwaarlozen. Denk aan het contact met je offline vrienden, aan je school en/of werk of hobby’s zoals een sport die je eerst graag deed.
  • Emotionele problemen. Het blijkt uit onderzoek dat de jongere die problematisch gamet vaker last heeft van negatieve gevoelens. Ze voelen zich vaker gestrest en gefrustreerd. Ook zijn ze vaker meer somber en vinden hun leven minder leuk dan jongeren die minder gamen.
    Lichamelijke problemen. Door veel gamen kan het zijn dat je minder aandacht hebt voor je zelfzorg. Denk aan genoeg beweging, gezond eten en je lichamelijke hygiëne.  Ook hebben gamers vaker slaapproblemen. Dit komt omdat je door het gamen heel alert wordt en daardoor moeilijk in slaap kunt vallen. Ook gaat het gamen soms tot diep in de nacht door. Door de houding waarin je vaak langdurig zit tijdens het gamen, kan je allerlei klachten krijgen aan nek, schouders, rug en vingers.

wet- en regelgeving

Op het gebied van de wet bestaat rondom het gamen de PEGI. Dit zijn de plaatjes met een leeftijd die op games staan afgebeeld. Het geeft aan vanaf welke leeftijd een game geschikt is om te spelen qua inhoud; dus dit gaat om bijvoorbeeld geweld of seksuele aspecten in een spel die niet geschikt zijn voor alle leeftijden. De PEGI is vooral bedoeld voor ouders, om te kunnen inschatten bij het kopen van een spel of deze passend is bij de leeftijd van hun kind of niet. De PEGI zegt dus niks over de moeilijkheid van een spel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de PEGI 7 jaar aangeeft, omdat de inhoud gepast is vanaf 7 jaar, maar het spel wel te moeilijk is voor iemand van die leeftijd. De PEGI wordt in heel Europa gebruikt.

feiten, fabels & weetjes

feit

  • Er zijn duidelijke verschillen omtrent gamen tussen jongens en meisjes. Meer jongens gamen en ook gamen zij vaker. Problematisch gamen komt dubbel zo vaak voor bij jongens dan bij meisjes.

fabel

  • ‘De jeugd van tegenwoordig is gameverslaafd’. Eerlijk gezegd valt dit best wel mee. Problematisch gamegedrag komt voor bij 2% tot 4% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Een echte gameverslaving komt dus nog minder vaak voor.

weetje

Nederlandse kinderen gamen iets meer in vergelijking met andere Europese landen.