Zeer hoog gedoseerde ecstasypillen in omloop

Er zijn sinds eind november meerdere ecstasypillen ingeleverd bij verschillende testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) die een zeer hoge hoeveelheid MDMA bevatten (meer dan 300 mg). Inname van een dergelijke hoeveelheid MDMA kan levensbedreigend zijn. Het gaat om een langwerpige beige-gouden pil met een audi logo. De pillen zijn op verschillende plekken in het land ingeleverd.

Effecten en extra risico’s

MDMA is de werkzame stof in ecstasypillen. Het gebruik van ecstasy is nooit zonder risico. Hoge hoeveelheden MDMA in ecstasypillen kunnen onder andere leiden tot oververhitting. Deze oververhitting kan ervoor zorgen dat de nieren, lever en/of hart niet goed meer werken. Hierdoor kan iemand in een levensbedreigende situatie terecht komen en zelfs overlijden.

Advies voor gebruikers en omgeving

Gebruik deze pil absoluut niet. Als iemand deze pil toch al heeft ingenomen en daardoor hevige effecten ervaart, schakel snel de medische diensten (EHBO of ambulance) in en probeer de persoon in kwestie in de tussentijd zoveel mogelijk te kalmeren.

Drugsgebruik is nooit zonder risico’s. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Gebruik je toch? Laat
je drugs dan testen bij het DIMS (zie voor testadressen htps://www.drugs-test.nl/waar-testen).

Download de Red Alert app om direct op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.

Wat is het DIMS?

Het DIMS-bureau is ondergebracht bij het Trimbos-instituut. Het coördineert het Drugs Informatie en
Monitoring Systeem (DIMS). Het DIMS verzamelt informatie via een landelijk netwerk van twaalf deelnemers met 33 testlocaties in Nederland, veelal instellingen voor verslavingszorg. Nederlanders kunnen daar hun drugs laten testen op inhoud. Op die manier heeft het DIMS een goed beeld van de nieuwe middelen die de  Nederlandse drugsgebruiker uitprobeert. Dit geldt ook voor de kwaliteit en samenstelling van bestaande middelen.

Het doel is om te signaleren wat er in omloop is op de Nederlandse drugsmarkt en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het voor instellingen voor verslavingszorg een goede manier om in contact te komen met potentiële gebruikers en hen informatie te geven over de risico’s van drugsgebruik.