wat is gokken?

Gokken is een spel doen waarvan de uitkomst niet te voorspellen is, waarbij je meestal geld inzet. Je doel is om meer geld of andere prijzen te winnen. Er is meestal sprake van een kansspel; dit betekent dat je géén invloed kan uitoefenen op de uitkomst. Gokken kan zowel online (denk aan poker, roulette, bingo) als offline (gokhallen en casino’s).

wat doet gokken met je?

Tijdens het gokken is er veel spanning in je lichaam, je maakt dan het hormoon dopamine aan. Dit kan voelen als een ‘kick’ of een ‘roes’. Dit geeft een goed en vrolijk gevoel, en vooral als je wint natuurlijk!

is gokken verslavend?

Het kan zijn dat je steeds vaker en riskanter gaat gokken, zeker als je al een keer iets gewonnen hebt. Je zet bijvoorbeeld steeds hogere bedragen in. Je hersenen willen namelijk dat fijne gevoel, dat de dopamine geeft, terugkrijgen. Dit kan verslaving in de hand werken.

 

hoe herken je een gokverslaving?

Bij een gokverslaving lukt het je slecht om te stoppen met gokken en word je geïrriteerd als je niet kan gokken. Bij een verslaving is vaak sprake van bijkomende problemen zoals geldproblemen, verwaarlozing van sociale contacten en verwaarlozing van school en/of werk. Je bent de controle aan het verliezen; je gaat steeds vaker geld pinnen en gaat ook over de grenzen heen die je voor jezelf gesteld had. Bij een gokverslaving kan je last hebben van ontwenningsverschijnselen als je niet gokt, zoals: onrust, irritatie, hoofdpijn, trillen en zweten.

oorzaken gokverslaving

Zoals bij elke verslaving, is er geen kant-en-klare reden voor het ontstaan ervan. Er spelen diverse factoren en omstandigheden een rol. Bij gokverslaving is dit vaak een combinatie van onderstaande factoren:

  • Verveling; Als je jezelf snel verveelt heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van een gokverslaving. Het biedt een welkome afleiding.
  • Spanning; Als je last hebt van spanningen en/of stress, en daar niet goed mee om kan gaan, is de kans ook groter dat je gokverslaafd raakt zodra je daarmee begint.
  • Bijgeloof! Gokkers hebben vaak last van zogenoemde ‘magische gedachten’. Zij geloven écht in geluk, en niet in toeval.
  • Gevoelens; Bepaalde emoties en persoonseigenschappen maken dat je een grotere kans hebt op een gokverslaving. Voorbeelden zijn: negatief zelfbeeld, jezelf eenzaam voelen, jezelf minderwaardig voelen en slechte sociale vaardigheden.
  • Problemen; Problemen thuis, met je vrienden, met je verkering, op school of op je werk: allemaal verhogen ze de kans op een gokverslaving.

symptomen van een gokverslaving

In dit hoofdstuk zijn al een paar symptomen voorbij gekomen die passen bij een gokverslaving. Ook is er een officiële diagnose die psychiaters hiervoor kunnen geven aan mensen. Dit heet dan een gokstoornis. Dit staat beschreven in de DSM, een groot handboek voor psychiaters waarin alle diagnoses staan. Volgens dit boek heb je een gokstoornis als je binnen één jaar tijd last hebt van vier of meer van onderstaande symptomen:

  • Je moet met steeds meer geld gokken om dezelfde hoeveelheid opwinding (lees: dat fijne gevoel) te krijgen.
  • Als je probeert minder of helemaal niet meer te gokken word je rusteloos en prikkelbaar
  • Je hebt verschillende keren geprobeerd om te stoppen of minderen met gokken, maar dit is niet gelukt.
  • Je bent héél veel met gokken bezig, ofwel geobsedeerd. Dus ook als je niet aan het gokken bent.
  • Je gaat vaak gokken als je jezelf rot voelt (bijvoorbeeld als je somber bent, of gespannen, of je zorgen maakt).
  • Als je geld verloren hebt bij gokken, ga je vaak de volgende dag terug en probeer je jouw verlies terug te winnen.
  • Je liegt over het gokken; dit doe je om te verbergen hoe erg het is (je zegt bijv. dat je minder gokt en minder geld hebt verloren dan wat waar is).
  • Je bent door het gokken dingen kwijtgeraakt of je hebt dingen in gevaar gebracht zoals je school, je werk, je relatie of je vrienden.
  • Je hebt geld van anderen nodig om verder te gokken of om schulden af te betalen.

risico’s van een gokverslaving

Gokken brengt verschillende risico’s met zich mee. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Psychische problemen.
Op den duur gaat het gokken je beheersen. Dat gebeurt als je verslaafd bent; je bent de controle kwijt. Eigenlijk is het gokken dan niet meer zo leuk. Je gaat wanhopig op zoek om te winnen, winnen, winnen.. maar het is nooit genoeg. Je kan daardoor erg veel stress en spanning voelen.

Lichamelijke problemen.
De constante spanning en stress die je ervaart hebben invloed op je lichaam. Je kan last hebben van: hoofdpijn, trillen, zweten, maagpijn en slecht slapen.

Sociale problemen.
Door het vele gokken verwaarloos je vaak je vrienden en/of familie. Het kan zijn dat je jezelf schaamt of er ontstaan ruzies over geld wat je hebt geleend.

  • Problemen met school of werk.
    Grote kans dat je bij een gokverslaving je (school)werk verwaarloosd. Je kan jezelf vaak slechter concentreren. Of je spijbelt om te kunnen gokken.
  • Het is waarschijnlijk geen verrassing; van gokken kan je ernstig in de geldproblemen raken. Je geeft al je geld uit aan gokken en je kan in de schulden komen.

 

wet- en regelgeving

Regels voor gokkers én voor bedrijven die gokken aanbieden staan omschreven in de WoK: Wet op de Kansspelen. Gezien dat best taai leesvoer is, zullen we die hier niet in zijn geheel wegzetten. Wel kunnen we je vertellen, dat hierin verschillende regels staan beschreven vooral om spelers te beschermen en om de kans op een verslaving zo klein mogelijk te houden. Zo mag je pas gokken vanaf 18 jaar, zowel online als offline. Ook zijn aanbieders verplicht duidelijk te zijn over de risico’s van gokken en moeten spelers beschermd worden tegen verslaving.

feiten, fabels & weetjes

  • Fabel

  • Iedereen kan gokverslaafd worden, dit heeft niets met intelligentie te maken.

feit

In Nederland zijn ongeveer 900.000 mensen die soms gokken. Hiervan zijn er ongeveer 80.000 verslaafd aan gokken.

weetje

Het kopen van een kraslot is ook een vorm van gokken.